Köszöntő   Könyvelőknek  Cégeknek  Összegzések  Referenciáim    Képek Irodámról    Kapcsolat    

 
Menü
 
Mi mennyi az évben!
 
2017 évi változások
 
2014-es változások
 
2012-13-as változások
 
Archivum
 
Munkaerő kölcsönzőknek
 

Gyes-gyed-ről visszajövő szabadság kiadásának szabályai

A szabadság kiadásának szabályai gyes/gyed-ről visszajövőknél.

  

A munkavállalót a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére szabadság illeti meg a munkaviszony szünetelésének időtartamára. A szabadság tehát a törvény megfogalmazása szerint nem a Gyes, Gyed idejére jár.

 

Amennyiben a munkavállaló az egy év leteltét követő időszakban megy vissza dolgozni, úgy a teljes egy évre járó szabadsága megilleti, és még ki kell adni részére a korábban esedékes, de ki nem adott szabadságait is. Amennyiben a munkavállaló az egy év letelte előtt megy vissza dolgozni, úgy erre az időszakra járó időarányos szabadságot kell kiadni a munkavállalónak a korábban esedékes, de ki nem adott szabadságon felül.

 

A munkavállaló személyi alapbérét a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell, ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

 

Mivel a szabadság idejére távolléti díjat kell fizetni, a távolléti díj számítására vonatkozó szabály alapján a távollét időszakában érvényes, tehát a fentiek szerint megállapított személyi alapbért kell figyelembe venni a fizetés nélküli szabadság megszakítását, vagy lejártát követően kiadott szabadság idejére.  Amennyiben a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságát megszakítva visszamegy dolgozni a munkáltatóhoz, úgy szabadság természetesen nem illeti meg kétféle jogcímen, mivel a munkavállaló munkaviszonya már nem szünetel.

Tekintettel arra, hogy a szünetelés idejére járó szabadság nem a Gyes-hez, Gyed-hez kötött, akkor kell gondoskodni a kiadásáról, amikor a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságának lejártát követően, vagy megszakításával visszamegy dolgozni.

A munkavállaló szabadságát a munkaviszonya megszűnéskor lehet pénzben megváltani, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságát nem kapta meg. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet, és e szabálytól érvényesen eltérni nem lehet.

gyesről visszajövő szabadságának kiadása

gyedről visszajövő szabadság kiadása

gyed után szabadság kiadása

gyes után szabadság kiadása

 

Google Szabadság szabályai a gyesről vagy gyedről való visszajövetelt követően.2012.01.01 szabadság, gyes, gyed

 
Hasznos holmik:)
 
látogatottság
Indulás: 2010-02-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót